НЕЗАМЕНЉИВИ УЧИТЕЉ – Душко РАДОВИЋ

Предметна настава укида учитеље, а учитељи су једини прави васпитачи. Оног тренутка када деца остају без свог учитеља, престаје васпитање, а почиње образовање.

Рано је већ у једанаестој години, у петом разреду, оставити децу без учитеља.

Када се одговорност за дете подели на десетак предметних наставника, укупан збир њихових одговорности је мањи од одговорности једног правог учитеља.

Учитељ је био домаћин, а предметни наставник постаје гост мале школске породице. И то је разумљиво: учитељи су стручњаци за децу, а предметни наставници свако за свој предмет.

Кад би могло бити оно што не може, било би лепо и значајно да прави, добри, проверени учитељи остају са својом децом до краја осмогодишњег школовања. Прве четири године као учитељи, друге четири године као разредне старешине. И то разредне старешине ослобођене наставе, са једним али најодговорнијим задатком – да брину о деци.

Тако би учитељ остао или постао школски родитељ деце, личност која би знатно амортизовала школску принуду. Деци би помогао да са што мање отпора прихвате школу, а школи да са нешто више разумевања барата децом.

Имајући тако времена за сваког од својих ђака, тражећи појединачна решења за сваки случај, санирајући не само школске већ и породичне неприлике деце, учитељ – разредни старешина испунио би на најбољи начин садашње празнине у васпитном раду са децом. Постојећа школа има само толико времена и снаге да утврди и оцени колико деца уче. А уз овакву помоћ учитеља – разредних старешина лакше би се откривали и отклањали узроци недовољног успеха и неадекватног понашања деце.

Оно што у првом тренутку може личити на утопију и луксуз, убрзо би морало дати опипљиве, благотворне резултате. То би било право улагање у будућност деце и друштва.

Душко РАДОВИЋ

Текст Душка Радовића у рубрици „ШКОЛОВАЊЕ ШКОЛЕ“ објављен у часопису „Учитељ“

http://zarkoanicic.wordpress.com/2014/03/12/%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99/

Advertisements
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: